TE4L
Super Buruian
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 356
|
|
Romanii au aflat ieri cu uimire ca Statele Unite vor avea dreptul sa atace orice stat din lume plecand de la bazele din Dobrogea fara sa fie obligati sa informeze Bucurestiul. Totul s-a aflat in timpul audierilor din Comisia de politica externa a Senatului. Si asta dupa ce Tratatul cu prevederea stupefianta a fost votat in Camera Deputatilor, aceeasi care a respins perchezitia la Nastase, cu o covarsitoare majoritate de 210 voturi pentru si numai opt impotriva. Aceasta prevedere ar permite ca Romania sa ajunga fara sa stie in mijlocul unui razboi si sa afle despre asta, eventual, de la CNN.
Concret, daca va izbucni un conflict fierbinte, asa cum din nefericire sunt tot mai multe semnale, cu Iranul sau cu Siria, americanii pot ataca de la Kogalniceanu, fara stirea Bucurestiului. Problema este ca daca se ataca de pe teritoriul romanesc, chiar daca implicata este numai SUA, automat Romania devine o tinta legitima pentru cel atacat. Macar pentru acest lucru, Bucurestiul ar trebui informat pentru a-si lua masurile minime de siguranta si aparare. Prevederea are consecinte nefavorabile pentru tara noastra, nu doar in cazul izbucnirii unui nou razboi, ci si in plan politico-diplomatic imediat. Tara ar fi trebuit sa devina membra a UE la 1 ianuarie 2007. Politica presedintelui Basescu nu foarte apropiata marilor puteri europene, plus scandalurile de tot felul ce tin pe loc administratia de la Bucuresti au diminuat sensibil sansele Romaniei. O asemenea prevedere in Tratatul privind bazele americane poate pecetlui insa respingerea Romaniei, asa cum s-ar intampla si in situatia in care s-ar descoperi ostatici CIA torturati pe teritoriul tarii noastre. Daca presedintele Basescu e de acord ca Romania sa poata intra intr-un razboi fara sa fie informat, e greu de crezut ca liderii de la Paris sau Berlin ar accepta ca un stat membru al UE sa intre in razboi nu fara consultarea, ci fara acordul explicit al marilor capitale europene.
Nu e de mirare ca Traian Basescu a acceptat prevederea aberanta din Tratatul cu SUA ce rapeste suveranitatea Romaniei intr-o problema vitala, cum este pacea sau razboiul. Acum 15 luni, actualul presedinte nu a ezitat o clipa intre cele doua tururi de scrutin ale campaniei electorale sa strige, asa cum s-a dovedit, fara dovezi si fara nici o baza reala, ca alegerile au fost furate, la fel ca in Ucraina. Faptul ca, exact in acele zile, Romania trebuia sa finalizeze negocierile de aderare la UE, iar o asemenea acuza ar fi aruncat tara de pe orbita europeana nu a avut nici o relevanta pentru dl Basescu. Astazi, Traian Basescu poate accepta, fara sa cracneasca, orice ar solicita SUA. Intr-un fel, el incearca sa se sprijine pe Washington, asa cum se sprijina dictatorul din Belarus, Sasa Lukasenko, pe Moscova.
Dar, in privinta acestei prevederi, nu Traian Basescu a furnizat surpriza, ci Statele Unite. Dupa al doilea razboi mondial, peste tot in lume unde au existat baze americane, a crescut securitatea si mai ales prosperitatea. Existenta bazelor americane in Romania ar trebui sa fie un mare avantaj pentru tara noastra. Dar asta numai in situatia in care SUA ar trata Romania ca pe un aliat. In iulie 97, Bill Clinton lansa la Bucuresti Parteneriatul strategic Romania-SUA.. Parteneriat ce nu a fost vreodata umplut de vreun continut. De fapt, presedintele Clinton a oferit cu abilitate Bucurestiului o minima compensatie pentru refuzul de a admite tara in NATO. Cand Romania a fost totusi admisa in Alianta, acest lucru s-a facut nu in mod special, ci impreuna cu alte sase state est-europene, doua dintre ele fara nici o forta militara, datorita contextului politic de dupa 11 septembrie. Niciodata, din punct de vedere politic si economic, Parteneriatul strategic SUA-Romania nu s-a apropiat nici macar pe departe de parteneriatele pe care Washingtonul le are cu Londra sau cu Tel Avivul. Romania putea spera ca ar ajunge la nivelul Poloniei, in relatia cu americanii. Varsovia a fost iertata de datorii externe de 50 de miliarde de dolari, a fost sprijinita politic pentru a intra cu prioritate si in NATO, ba chiar si in UE. In momente dificile, polonezii au avut intotdeauna fir direct la Casa Alba. In cazul Romaniei, lucrurile au stat altfel. Nu am auzit ca Departamentul de Stat sa isi exprime ingrijorarea fata de sapaturile pe care Kucima le facea in 2004 la Canalul Bastroe si nici preocuparea fata de tendintele extremiste pe care le afiseaza astazi Consiliul National Secuiesc din Transilvania. Am fi sperat insa ca, macar din punct de vedere militar, SUA sa trateze nu de la egal la egal, dar cu consideratie Romania. Macar pentru faptul ca in Afganistan si Irak sangele romanesc stropeste la fel ca si cel american desertul si pietrele incinse. Aceasta prevedere pe care SUA au inclus-o in Tratat arata, din nefericire, ca nici aici lucrurile nu stau altfel. America, prima forta a lumii occidentale, asa cum este ea astazi, cu bune si cu rele, reprezinta cea mai importanta reduta a lumii civilizate in fata barbariei si a primejdiilor cu care omenirea se confrunta dupa prabusirea comunismului. Si, totusi, Washingtonul a pus o asemenea prevedere intr-un tratat incheiat nu cu Iranul, ci cu Romania, un aliat "de suflet". Am inteles motivele pentru care presedintele Basescu poate accepta orice vine de la Washington. Dar nu se poate explica de ce americanii ar dori sa umileasca poporul roman care i-a asteptat cu bucurie si speranta mai bine de-o jumatate de secol. bogdan.chirieac @ gandul . info ------------------------------------------------------------------------------------------------- Deci dupa cum ziceam: cenzurat USA!
aici articol
_______________________________________
Beware of the buruian( he is ... super )
|
|