!_30
Grand Master
Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 393
|
|
Tutorialele , sunt facute in limba romana , de !_30 ( me ) , cu un scop multiplu :
*prezentarea de informatii viabile tinerilor care pasesc in IT. *limba romana nativa este prezenta in tutoriale. *sunt facute pe intelesul tuturor.. ca doar nici noi nu am fost si nu vom fi nicodata *nu au rolul de a "ma da mare" , sau orice altceva , ci scop strict educativ. *facute integral de mine , daca le mai gasiti pe altundeva..veti vedea credite aka !_30. *cu toate acestea , incepem .
|
Pentru ca am observat ca majoritatea se incurca in ai da o definitie exacta , si generatia de azi , nu mai incearca a intelege si doar "a exploata " , vechi chestii .. si a se considera hacker am de gand sa fac un tutorial complet cu ceea ce este , inseamna , cum a aparut si ce face de fapt un IP.
Credeti-ma e mai mult decat "un sir de numere" , cum ii ziceti majoritatea , ca sa furati net , sa aveti net moca pe reteaua de acasa.Ready , let's get started :
- IP este un protocol -este un protocol de "transmitere" informatii , care nu se ocupa cu transmiterea lor sigura , sau altceva , el se ocupa decat cu trasmiterea , nu-i pasa daca sau nu.Alte protocoale , reguli de la "case mai mari" , layere mai mari se ocupa de aceasta chestie. -DoD vroia un net , care sa fie operational , chair daca multe parti erau distruse din tara , nuclear war shit..
gasiti despre IP pe RFC here :
*RFC 791,950,919,922,2474
|
Ce forma are IP-ul
-adresa de IP , sau cum doriti voi sa ii ziceti este reprezentata in sistem binar pe 32 de biti. -de asemena uzual e scrisa in sistemul : punct-zecimal , ceva de genu : 192.168.1.2 , numere zecimale si puncte intre ele 3 la numar , ati prins ideea?
Deci ce rol are IP-ul
-pai simplu oameni buni , pentru a identifica un terminal/PC , pe net , avem nevoie ca acesta sa aiba un "nume" cod de autentificare si acesta se numeste IP. -se numeste adresa de Internet , sau cum ii zice IP , Internet protocol , un protcol de Internet , protocolul dupa care functioenaza si sunt gasite hosturile pe intenet am putea spune.
Pana aici e totul clar , ca sa putem sa trecem mai departe , nu cred ca e prea greu de itneles, nici pentru incepatori , si destu de itneresante de citit , mai ales chestiile din RFC si de catre avansati , niciodata nu strica , mereu se fac update-uri si nimeni nu le paote stii pe toate.Niic chiar daca cum se zice "lucreaza in domeniu" , deoarece sunt mult prea multe informatii care despaseste frecventa creierul uman si capacitatea de stocare , hai ca o dau in aberatii.
Deci sa trecem mai departe :
Cine , cum si de ce ofera IP-uri
-pai fratii mei , dca fiecare ar avea ce IP ii fata creieru , si-ar ptuea pune zece mii de conexiuni la net , si ar face ce vrea muschi lui , de aceea , s-a mai standardizat putin si exista niste organizatii care ofera aceste IP-uri. -o sa ziceti , bine , bine eu i-au IP de la ISP , sau de la reteaua mea de cartier, nu domne , tu ai drepateta , dar si aceste ISP-uri iau clase de IP-uri de la organizatii mai mari ca sa aiba sa atribuie userilor , si firmelor , u e udupa capul lor va dati si voi seama.
-partea de retea de la IP-uri e sustinuta de una din organizatiile de mai jos :
-sper ca pana aici ati inteles ceva.. sa va mai spus ceva.IP-ul e organizat in doua parti , partea de retea si aprtea de host , dupa aceasta organizare acesta se imparte in 5 mari clase , adica se impartea , IPv4 ma refer ,oricum e depasita dar trebuie sa stii , deoarece aceasta chestie va fi foarte utila , pentru multi dintre voi.
*CLASA A *CLASA B *CLASA C *CLASA D -multicast *CLASA E -pentru viitor & cercetare.
|
Nu o sa intru in detalii deoarece este mult prea complicat de explicat pe o singura pagina , si timp teoria IP-urilor , bitilor , subreteleri si a super-super retelari .
-Pentru un utilizator obisnuit trebuie sa stie aceste chestii -trebuie sa mai stie ca si adresa 127.0.0.1 , e folosita pentru anumite chestii de sistem si verificare TCP/IP la PC .
Trebuie sa mai stim cateva chestii , si anume :
Broadcast IP
-folosite pentru a trimite la toate destinatiile odata , din reteaua interna ma refer , deoarece routerele nu lasa default sa treaca broadcasturile de ele . De aceea sunt routere..
MULTICAST IP
-este un IP special , trimis la o serie de terminale /PC-uri/routere din retea , e folosit mai ales pentru schimbul de informatii de routerare de catre protocoalele de routare , dar si de aplcaiti obisnuite , care nu vor sa strice banda degeaba cu broadcsturi peste broascasturi , si la PC-urile care nu au nevoie si folosesc multicast. -ganditi-va si voi daca aplcaitile care folosesc super badnwtih ,aplicatii multimedia ma fere , ar lucra pe broadcsat , ce drq ar mai ramane din banda interna de pe retea ?
UNICAST IP
-la o singura adresa , cand trimtem de explmu HTTP request la site-ul.
-mai sunt si altele , insa nu sunt chiar asa de uzualae si nu ne vom ocupa noi ca useri obsnuiti de ele .
P.S. , tot amintesc un serivuciu : ANYCAST IP e folosit pe IP v6 , cel pe 128 de biti , dar deja se complica treaba si voi nu aveti nevoie de asa ceva.
Inca o chestie interesant e raspandirea globala a IP-urilor , nu voi intra in detalii . ci doar voi lua cateva exemple din clasa C : { voi s-ar putea sa le folositi }
*192-193 m sunt multiregionale { rds ati vazut poate } *194-195 in Europa *198-199 in America de Nord *200-201 in America centrala si de Sud
|
Daca dati de IP-uri din clasa B ceva de genu 128-192 , sa stiti ca sunt din agenti , retele mari , destul de mari , care au chiar nevoie de ele.
-mai sunt desigur si adrese private din clasele :
*10.0.0.0-10.255.255.255 *192.168.0.0-192.168.255.255 *169.254.0.1-169.254.255.254 -legendarul APIPA *172.16.0.0-172.16.31.255
|
Unitul de transfer in IP , se numeste datagram si este format dintr-un :
-header : adrese , shit's like that -body : unde se tine informatia propoiu-zisa , care trebuie carata
|
In headerul unui datagram , pachet IP , se tin multe iformatii , precum , deasrtinatia si sursa , protocolul si multe multe altele.
-inca o chestie interesanta este ca daca un datagram IP e mai mare decat ii permite drumul pe unde trece bazat pe MTU , apare fragmentare IP.
Si sunt multe , multe alte chestii , care le puteti citi in RFC .
Sper isna ca ati itneles in mare , ce si cum sau macar ideea..
_______________________________________ Optimism is an occupational hazard of programming: feedback is the treament. (Kent Beck)
We live in a very special time in the evolution of the universe: the time at which we can observationally verify that we live in a very special time in the evolution of the universe!" (John Timmer) _______________________________________
|
|