!_30
Grand Master
Din: Ploiesti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 393
|
|
Pai am inteles de ce nu merge netu , insa nu stim , de ce merge netu , de cand si cum a aparut acesta si s-a facut public pentru a intra toata lumea
O serie de retele , au fost implementate inca din ani '60 , '70 rezultand o serie de "modele" de retea.
Problemea era ca apareau multe retele , insa fiecare avea standardele/protocoalele ei , si cand era sa comunice o retea cu alta , ciuciu , nu se intelegeau retelele..
Ce era de facut cineva , trebuie sa se implice si sa schimbe ceva.In ani '70 , o grupare de cercetatori , numiti DARPA , se implica , ei se ocupau cu internetwork si interconectarea retelelor , ceea ce nu se reusea mai inaitne de anii '70. Bineinteles ca nu numai ei se baga in seama si mai sunt si alti precum : ITU-T si ISO.
Ce aveau acestia de facut ? Sa stabileasca o serie de reguli , care se vor numi protocoale , dupa care sa se poate interconecta retelele , ce nu se reusise pana acuma , cu atatea tipuri de retele. Organizatia oficiala era ARPANET , cred ca multi ati mai auzit de aceasta. DARPA a continuat researchu pana cand au fost in stare ca revolutionarul TCP/IP de azi sa ia forma pe care o are,in '78. Insa cand a aparut practic internetul ? 1980 , de ce spun acest lucru ?
In anii '80 DARPA , a inceput sa converteasca terminalele/pcrile de la reteaua lor de cercetare ARPANET in TCP/IP , sa folsoeasca acest standard , pe care desigur noi multi , precum si tu il folosesti la pc-ul tau acum ca sa citesti aceasta pagina. In anul 1983 se temrina acest proces , reteaua ARPANET , cam prima , care folsoea acest standard , folsoea TCP/IP si DARPA spune ca oricine vrea sa se coencteze la aceata retea pentru a faace parte din reteaua cea mare care va deveni ulterior globala , trebuie sa adope i sa folseaca TCP/IP sa fie un standard .
Insa nu s-a oprit nimeni aici , nu trebuie sa uiti ca la vremea aceea mai era si UNIX .DARPA contacteaza pe cei de la Berkeley UNIX , de la care a parut ulterori BSD-ul si fac si ei implementeare TCP/IP. La versiuena 4.2 de BSD , apare in '83 prima implementare de TCP/IP.
Deoarece BSD-ul era foarte folosit ca si UNIXul in universitati si centre de cercetare , acest standard , eoarece era facut free , TCP/IP , se raspandeste cu o vitezea ametitoare prin universititati si este adoptat de multi.
Va aduceti aminte ce a zis DARPA , care avea reteaua ARPANET ? Cine vrea sa se coencteze la retea , pentru a face parte , din ceea ce se va numi internetul public, trebuie sa adopte , TCP/IP , pentru a se ptuea itnelege , si se poate conecta.
Multe retele din SUA se contecteaza la ARPANET.Incepe sa se contureze "Internetul".
Nu uitam sa recapitulam , DARPA era o echipa de cercetare care se ocupa cu interconectarea retelelor si managementul retelelor , si avea o retea finantata de guvern ARPANET . Dar sa nu uitam , aici se lcura la cercetare si implementarea unor standarde itnernationale dupa caere va comunica in viitor reteaua globala.
Proiblema era , ca fiind bazata pe cercetare , la aceasta se leaga din ce in ce mai multe agenti e cercetare , agenti guvernamentale , etc.
Deoarece si bazele militare si cele de cercetare erau legate in acelasi loc , si nu prea le convenea la multi,acest ARPANET , in ani '83 , se despreinde in doua parti.
*MILNET - interconectare site-uri militare *ARPANET - cerceatere
|
-ceea ce se naste aici se numeste "capital I" , a internetului.
ARPANET , ramane pentru cercetare si pentru internetul public , si in '74 , deja era destu de extinsa in SUA si in Europa de west itnercoenctata , prin linii inchiriate de 56 de kilo.
Curand traficul nu a mai tinut numai pe acele legaturi de 56 de kilo , si a fost inlocuit.ARPANET , avea rolul de "schelet" si "cercetare" in internet , insa a fost inlocuita cu altele pe masura ce a trecut timpul., nu trebuie sa uitam ca MILNET , partea din ARPENET , care se desrepinsese si facea partea miliatara , ramane si foremaza "scheletul" parti miliatare din SUA.
Cum am zis mai devreme , locul ARPANET , este luat de alte organizatii care sa tina in frau intenerul si sa-l tina bine apare :
-aceasta avea 3 tipuri , backbone-ul { core-ul } , care conecteaaza retele mari si sunt administrate de super-computere , reteaua are si link-uri transcontinentale care link-eaza catre alte mari retele cum ar fi reteaua din Europa , EBONE. -retele mai mici , medii. -si nu in ultimul rand retele mai mici , campusuri , universitati conectate la retelele medii.
Insa normal si aceasta trebuaia sa fie upgradata o da ce cleinti cresteau.A aparut si T1 , cu care se mai lega de ARPANET si de alte retele , insa multe alte retele mari de pe toate continentele si locale , ale tarilor au dus la interneul public si mare care este in ziua de azi.
Insa Internetul , de la acele mici - mari retele s-a dezvoltat panan in zua de azi fara precedent.De ce , pai la inceput , doar trimiteau maiuri sau distribuiau informatii , nu aveau Y!Messenger sau internet { nu aparuse WWW-ul sau browserele , ceeea ce numim noi net in ziua de azi.}
Ce a determinat sa creasca asa mare Internetul este distriburirea Gopher in '91 , apoi hyper text si primul browser Mosaic.
Retele mari , le-au luat locul ISP-urile , cam prin ani '80 , PSInet si UUNET.
Netul incepe sa miroasa , apare si RIPE , poate ati auzit si se fomreaza bazkbone-uri interconectinentale , puternice , mult mai puternice de la cei 56 kilobiti pana la OC192 din ziua de azi care are viteze de 9,6 gigabiti.
Dar tot este o problema , dupa cum ati observat Interntul public e strans legat de cel militar , al universitatilor de aceea apr acei hackeri care le mai sparg NASA sau alte chestii.. deci tot nu le convine ceva.
Asadar universitatile , bazele guvernamentale , etc..s-au lansata intr-un proiect numit INTERNET 2 .
Internetul 2 se doreste o un Internet mult mai puternic cu viteze si aplicatii revolutionare. Viteze ametitoare , protocoale de incercare si mult mai puternice , care vor fi transferate apoi la Internet.
Cine participa la crearea Internetului 2 ? Circa 180 de universitati din SUA.
De cine e sustinut acest proiect ? De lideri puternici , de guvernul SUA , departamentul de aparare , si corporatii retelistice gigantice precum CISCO , IBM , SUN.
despre Internet 2 live puteti citi aici ca merita :
Ceva , poate a fost interesant
_______________________________________ Optimism is an occupational hazard of programming: feedback is the treament. (Kent Beck)
We live in a very special time in the evolution of the universe: the time at which we can observationally verify that we live in a very special time in the evolution of the universe!" (John Timmer) _______________________________________
|
|