epic
User
![](/img/avatars/hacking/2.gif) Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1896
|
|
Intre cei doi termeni persista la noi o confuzie pentru inlaturarea careia lupta a inceput cu multi ani in urma. Astfel, termenul "cracker" a fost lansat prin anii '81-'82 pe USENET, in replica la folosirea abuziva de catre jurnalisti a termenului de "hacker" si cu intentia declarata de delimitare a celor doua notiuni care sunt total diferite. Hackerii isi exprimau astfel indignarea fata de dezastrele comise de catre bandele de "spargatori". Cu toate acestea, ei recunosc ca in "stadiul larvar", adica in faza de inceput a invatarii tainelor informaticii, nu putini dintre ei au avut inclinatii teribiliste. Odata cu maturizarea, hackerul ii va considera pe crackeri ca fiind reprezentantii unei forme inferioare de viata. Aceasta atitudine si asumarea fara rezerve a eticii hackerilor au facut posibila functionarea fara un control centralizat a uriaselor retele care sunt Internet, Fidonet sau USENET.
Din pacate, lucrarile aparute la noi pe tema accesului la Internet trateaza exclusiv latura tehnica a chestiunii, ignorand aspectul etic al acesteia, adica ceea ce hackerii numesc "hacker ethic", in care actul interventiei intr-un sistem este considerat imoral, asemanator unei efractii. Etica hackerilor are doua precepte fundamentale:
a) datoria morala de a raspandi cunostinte scriind "free software" pentru a facilita accesul la informatie si la mijloacele de calcul; b) condamnarea vandalismului si a atentatelor la confidentialitate. Ca in orice colectivitate, si in colectivitatile hackerilor exista indivizi care au cedat impulsului de a-si folosi cunostintele in scopuri mai putin nobile. In lupta cu asa-numitii "dark-side hackers" (expresia este calchiata dupa o replica din "Darth Vader", de George Lucas: "seduced by the dark side of the Force"- sedus de partea intunecata a Puterii), au aparut "samuraii". In 1991 mediile de informare relatau despre aparitia unei culturi a grupurilor de samurai care tineau reuniuni electronice pe sistemele BBS, in majoritate adolescenti posesori de microcomputere. Ei ii aveau ca model pe samuraii japonezi- obisnuiau sa-l citeze pe Miyamoto Musashi, autorul lucrarii "Cartea celor cinci cercuri", o opera clasica despre doctrina istorica a samurailor- si pe "net cowboys" (cowboy-i retelelor) din romanele cyberpunk ale lui William Gibson. Isi asumasera rolul de a combate vandalismul si jafurile comise de "crackerii" criminali care incalca etica hackerilor.
Cazul M.C., aparut in spatiul nostru mioritic, nu este cel al unui cracker tipic. Comportamentul de huligan al acestui individ l-ar ingrozi pana si pe un cracker "clasic". Este insa greu de crezut ca el "activeaza" fara sprijin din afara barlogului sau. Reporterii unor ziare ca E.Z., total ignoranti in probleme de informatica, ne ofera imaginea unui adolescent care si-a procurat cu truda niste biete unelte cu care a obtinut marile lui performante. Ei insa habar nu au ca pentru a intra pe o retea trebuie sa-ti conectezi modemul la unul din serverele retelei si sa platesti timpul de conectare ca pe orice convorbire telefonica. Presupunand ca s-a folosit de serviciile gratuite pe care le ofera unele fundatii (facand abstractie de faptul ca trebuia sa i se dechida conturi) si tot se pune intrebarea cum isi poate permite sa stea conectat luni in sir ?
Si totusi, exista crackeri cu un statut legal. Poate ati auzit de asa-numitele "tiger teams". Acestea sunt echipe de crackeri profesionisti care testeaza sistemele de securitate ale instalatiilor de computere militare prin atacarea lor de la distanta, folosind retele si canale comm considerate "impenetrabile". Daca nu ar fi tinute in mare secret, am putea, cu siguranta, admira in programele acestor "echipe de tigri" cele mai ingenioase artificii care s-au imaginat vreodata. Ce ne impiedica sa presupunem ca acesti crackeri profesionisti provin din randul hackerilor care si-au infranat dorinta de a comite infractiuni spargand sisteme, dorinta pe care, in noua ipostaza, si-o pot satisface pe cale legala?
Despre hackeri si crackeri exista lucrari de beletristica prea putin cunoscute la noi. In toate povestirile, nuvelele si romanele pe aceasta tema cele doua categorii sunt prezentate, fara exceptie, antitetic. Noi avem o literatura de specialitate bogata si se traduc cu promptitudine, din engleza, documentatiile despre hardware si software, dar nu este inca pe deplin perceput adevarul ca informaticianul nu e o masina de programat. Nu s-au scris inca povestiri in care personajele sa fie hackeri cu pasiunile, simpatiile si aprehensiunile lor, in care sa fie oglindita atat latura creatoare a fortei pe care ei au dobandit-o prin cunoastere, cat si cea intunecata a puterii de care dispun. Cauza acestei lipse este, probabil, faptul ca ei inca nu s-au impus ca elemente distincte ale realitatii noastre. Cata nevoie am avea de o carte ca "Goedel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid" (Goedel, Escher, Bach: un etern manunchi de aur), a lui Douglas Hofstadter, 1979, sau de una ca "The Cuckoo's Egg" (Oul de cuc), de Clifford Stoll, 1989, ori de mai recenta "Outlaws and Hackers on the Computer Frontier" (Proscrisi si hackeri la hotarul informaticii), scrisa de Katie Hafner, John Markoff Simon si Schuster, 1991!
Sunt convins ca o asemenea lectura i-ar ajuta pe tinerii care abordeaza fascinantul domeniu al informaticii sa patrunda adevarata natura a unui hacker si sa-si asume preceptele etice ale acestei ocupatii, a caror respectare ii va feri de trista soarta a proscrisilor.
_______________________________________ :< 4 8 15 16 23 42 *execute* TOATA LUMEA ESTE INVITATA PE NOUL FORUM!
|
|