Hacking and more...
HaCkinG CulT
Lista Forumurilor Pe Tematici
Hacking and more... | Reguli | Inregistrare | Login

POZE HACKING AND MORE...

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anne98 din Buzau
Femeie
25 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 50 ani
Hacking and more... / n00bs / Microsoft Windows -cateva cuvinte Moderat de Shocker
Autor
Mesaj Pagini: 1
epic
User

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1896
Microsoft Windows reprezintă o serie de medii personale de operare si de sisteme de operare create de către „Microsoft” in vederea folosirii pe un computer personal sau pe un server. Primul mediu de operare  Microsoft numit Windows a fost introdus in noiembrie 1985, ca un add-on la MS-DOS. Acesta a fost lansat ca un răspuns dupa apariţia sistemului Apple , si anume Apple Macintosh, care folosea o interfaţă grafica (GUI). Sistemul Microsoft Windows a ajuns în cele din urmă să domine piaţa computerelor personale, iar cercetări de piaţa ca de exemplu IDC estimează ca aproximativ 90% din piaţa sistemelor de operare de client este deţinută de Windows. Toate versiunile mai recente de Windows sunt sisteme de operare fully-fledged.



Versiuni Microsoft Windows
Termenul Windows descrie colectivitatea de generaţii de sisteme de operare Microsoft. Aceste produse sunt în general împarţite in următoarele categorii :

Sisteme de operare pe16-bit
Primele versiuni de Windows erau considerate doar pe post de interfaţe grafice sau desktop-uri, in principal pntru că ele erau iniţializate din MS-DOS si folosite pentru operarea pe fişiere. Totuşi chiar si primele versiuni de Windows pe 16-bit îşi asumau multe dintre funcţiile tipice pentru un system de operare, notabile are fi prezenţa unei extensii de fişier proprii dar şi faptul că ofereau propriile lor drivere pentru aplicaţii (timer, imprimantă, mouse, tastatură, etc.). Spre deosebire de DOS, Windos-ul permitea utilizatorilor sa execute mai multe aplicaţii grafice in acelaşi timp, cu ajutorul multitasking-ului co-operativ, lucru pe care ceilalţi competitori (de exemplu GEM) nu îl ofereau.Windows implementa un software elaborat de memorie virtuala , bazat pe segmante, bazat de o schema ce perimtea rularea unor aplicaţii ce erau mai mari decât memoria disponibilă : fragmente de coduri si resurse erau mutate sau şterse atunci când memoria liberă se micşora. Exemple de asemenea sisteme : Windows 1.0 (1985) si Windows 2.0 (1987) dar si ruda lor apropiata Windows /286.


Medii de operare hybrid 16/32-bit

Windows /386 a introdus un sistem mode kernel protejat pe 32-bit si monitor virtual. Pentru durata unei sesiuni Windows crea una sau mai multe interfaţe virtuale 8086 şi oferea dispozitive virtuale pentru video card, tastatură, mouse, timer si controler intrerupt in interiorul fiecăruia dintre ele. Consecinţele vizibile pentru user era faptul că a devenit posibil sa accesezi diferite medii MS-DOS în sistem multi-task în ferestre separate (aplicaţiile grafice necesitau trecerea pe mod full screen ).

Windows 3.0 (1990) şi Windows 3.1 (1992) au perfecţionat acest sistem, mai ales mulţumită memoriei virtuale şi a driverelor dispozitivelor virtuale ce se puteau incercă (VxDx) acestea le permiteau sa impartă dispozitive arbitrar intre diferite ferestre multi-task DOS. Cel mai important era factul că aplicaţiile Windows puteau funcţiona intr-un mod 16-bit protejat ( atunci când Windows-ul funcţiona în Standard sau 386 Enhanced Mode), ceea ce le dădea acces la caţiva megabyte de memorie si nu mai era obligatoriu sa participe la schema de memorie virtuală. ÃŽnca rulau în acelaşi spaţiu de memorie, unde memoria segantată ii oferea un protecţie relativă si putea fi folosită in sistem multi-task. Pentru Windows 3.0 Microsoft a transformat cateva operaţii foarte importante din C in Assembly, facând aceasta versiune mai rapidă şi folosea mai puţină memorie decât versiunile anterioare.

Sisteme de operare hybrid 16/32-bit

O dată cu introducerea 32-bit File Access în Windows pentru Workgroups 3.11, Windows putea în sfârşit să nu mai depindă de DOS pentru utilizarea fişierelor. Luând acest lucru în considerare Windows 95 sa introdus Long File Names, reducând 8.3 DOS la rolul de boot loader. MS-DOS era acum legat de Windows ; acest lucru îi permitea parţial să recunoască Long File Names atunci cand utilitaţile sale le accesau din interiorul Windows-ului. Cea mai mare noutate consta în faptul ca se putea accesa un program grafic multi-task multi-thread pe 32-bit.

De asemenea din cauza necesitaţii pastrarii compatibilitaţii cu programele pe 16-bit componentele GUI erau tot pe 16-bit ceea ca a rezultat în reducerea performanţei si a vitezei.Windows 1995 a fost lansat in trei versiuni (prima in 1995, si urmatoarele versiuni bug fixed in 1996 si 1997, lansate pentru OEM, ce adăugau diferite obtiuni cu ar fi suport FAT32). Urmatorul OS de la Microsoft a fost Windows 98 care a fost lansat in doua versiuni (prima in 1998 si a doua numita „Windows 98 Second Edition” in 1999). ÃŽn 2000, Microsoft a lansat Windows Me (Me = Milenium Edition), versiune ce folosea aceleasi funcţii de bază ca Windows 98 dar folosea o interfata grafica adaptata pentru Windows 2000 şi o noua funcţie numita Sysetem Restore, care ii permitea utilizatorului sa aduca toate setările calculatorului la setările salvate intr-o data anterioară.

Nu a fost un concept bine primit si mulţi utilizatori au avut probleme. Microsoft nu a lasat produsul „Windows ME „ sa devina popular deoarece a anunţat lansare noii versiuni de Windows care va fi numita XP.
Sisteme de operare pe 32-bit
ÃŽn original au fost concepute şi vândute pentru business deoarece erau foarte stabile si nu aveau nici o moştenire de la DOS. Prima versiune lansată a fost Windows NT 3.1 (1993, numerotat „3.1” pentru a trimite la versoiunea actuală de Windows dar si la OS/2 2.1, cel mai important OS de la IBM dezvoltat în parteneriat cu Microsoft si care era principalul adversar a NT in acele timpuri); a fost urmat de NT 3.5 (1994), NT 3.51 (1995) si NT 4.0 (1996), ultimul a implementat interfata pentru utilizatori Windows 95. Microsoft a decis sa combine liniile de sisteme de operare pentru business si cele pentru utilizatori. Prima înceracre Windows 2000 nu s-a ridicat la standardele asteptate si a fost lansata ca un sistem bussines. Versiunea Windows  2000 pentru utilizatori, numită „Windows Neptune” nu a mai fost finalizată şi Microfoft a lansat Windows ME în locul ei. In cele din urmă „Neptune” a fost unita cu un nou proiect, Whistler, ce mai târziu avea sa devina Windows  XP. De atunci un nou sistem business, Windows Server 2003, a devenit cel mai bun si viitorul Windows Vista îl va completa. Windows CE este oferta Microsoft in piata mobila si  embedded este de asemenea un sistem de operare pe 32-bit.


Sisteme de operare pe 64-bit

Sistemele de operare Windows NT mai vechi , pana la NT4, suportau diferite arhitecturi, nu doar x86. unele dintre aceste platforme , ca de exemplu DEC alpha si MIPS R4000, erau pe 64-bit.
Cele mai noi sisteme de operare pe 64-bit de la Windows sunt concepute pentru arhitectura AMD's AMD64 CPU si arhitecturile Intel's 64-bit, Intel Architecture 64-bit şi EM64T.
Familia Windows pe 64-bit cuprinde Windows XP 64-bit Edition pentru Itanium Systems, Windows XP Professional x64 Edition, şi Windows Server 2003 (ambele x64 şi Itanium); ediţiile Windows XP Professional şi Server 2003 x64 au fost lansate pe 25 April 2005. Ediţiile Itanium deja ieşisera pe piata in 2002. Windows Vista, succesorul versiunii XP o sa fie lansat in ambele variante 32-bit si 64-bit (doar x64), la fel si Windows Server 2007 (x64 şi Itanium).

Versiuni

Primul sistem Microsoft Windows (versiunea 1.01) a fost disponibil pe piaţă pentru cumpărare în noiembrie 1985. De atunci produsul a fost îmbunătăţit continuu, în toamna lui 1987 având loc lansarea produsului Windows 2.02. ÃŽn 1987 Microsoft scoate pe piaţă Windows/386. ÃŽn mai 1990 a avut loc lansarea lui Windows 3.0, acesta vânzându-se în peste 10 milioane de copii. Windows 3.1 a fost făcut disponibil pentru cumpărători în aprilie 1992. Această nouă versiune s-a vândut în peste 3 milioane de copii în primele trei luni. Au urmat:
Windows for Workgroups 3.1 în octombrie 1992;
Windows NT 3.1, 1 martie 1994;
Windows NT 3.5, 6 septembrie 1994;
Windows NT 4.0 august 1996;
Windows 95, lansat în august 1995, este un sistem de operare pe 32 de biţi, incluzând o interfaţă utilizator revizuită;
Windows 98, iunie 1998;
Windows NT 5.0 care va fi transformat în Windows 2000, lansat pe 15 decembrie 1999;
Windows Me (provine de la Millenium Edition), 14 septembrie 2000;
Windows XP, 25 octombrie 2001.
Windows Server 2003, 24 aprilie 2003.
Windows Vista, planificat pentru sfârşitul lui 2006, amânat pentru începutul lui 2007
Windows Vienna, 2010 (?).

Versiuni de Microsoft Windows pentru calculatoare speciale:
Windows CE
Windows Pocket PC
Windows Mobile
Windows Automotive

Windows în limba română

Prin sistemul MUI (Multilingual User Interface), ce permite separarea interfeţei de lucru de elementele de programare, a fost lansată şi prima versiune în limba română a sistemelor de operare Microsoft Windows, şi anume pentru versiunea Windows XP.

La americani, implementarea unei alte limbi decât engleza americană se numeşte "localization" = adaptarea la o altă locaţie a utilizatorului decât SUA. Interesul pentru varianta românească a fost însă scăzut, lucru care a determinat pe Microsoft România să nu adapteze Windows Server 2003 la limba română. Lipsa de popularitate s-ar putea datora şi lipsei calităţii traducerilor, cât şi suportului insuficient pentru caracterele româneşti (caracterele ş şi ţ erau generate incorect, folosind alte coduri Unicode şi altă tipografie decât cele din standardele româneşti).

Popularitate

Sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pieţii. Se estimează că peste 85% din calculatoarele de tip Personal Computer (cele compatibile cu IBM PC şi având procesor de la Intel, sau compatibil cu Intel, ca de exemplu de la firma AMD) rulează Windows.

Cu toate acestea, celelalte sisteme de operare precum Linux, Mac OS, FreeBSD, NetBSD, Solaris, HP-UX etc. au recuperat în ultimii ani o parte a pieţei, reducând astfel monopolul aproape total al Microsoft, care în 1999 avea peste 95% cotă de piaţă.

Anumite grupuri, în special Novell, consideră că următoarea versiune de Windows anume Vista nu va determina pe utilizatori să facă un upgrade, ci ei fie o să rămână la versiunea veche (tendinţă vizibilă deja - un număr destul de mare de clienţi au refuzat să treacă de la Windows 2000 la XP), fie se vor orienta spre Linux. Această tendinţă de migrare dinspre Windows spre alte platforme poate fi considerată o reacţie atât la securitatea insuficientă a sistemului de operare, cât şi la contradicţia între anunţurile Microsoft privitoare la cerinţele mărite ale versiunilor viitoare şi, pe de altă parte, lipsa factică a acestor îmbunătăţiri radicale (momentan ele se limitează la o versiune nouă de NTFS, o nouă interfaţă grafică, o API îmbunătăţită şi un sistem de management al utilizatorilor întrucâtva modificat)

"epic .2006"


_______________________________________
:< 4 8 15 16 23 42 *execute*
TOATA LUMEA ESTE INVITATA PE NOUL FORUM!

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la