Hacking and more...
HaCkinG CulT
Lista Forumurilor Pe Tematici
Hacking and more... | Reguli | Inregistrare | Login

POZE HACKING AND MORE...

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
i.oana pe Simpatie.ro
Femeie
20 ani
Bucuresti
cauta Barbat
20 - 45 ani
Hacking and more... / n00bs / Linux -cateva cuvinte Moderat de Shocker
Autor
Mesaj Pagini: 1
epic
User

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1896
Linux

      Unix system

Linux (cunoscut şi sub numele de GNU/Linux) este unul dintre cele mai proeminente exemple de programe gratuite (freeware) şi de structuri tip open-source; contrar  altor sisteme de operare ca de exemplu Windows, toate codurile sursă sunt disponibile pe internet, oricine având dreptul să le folosească, să le modifice, să le îmbunătăţească sau chiar să le redistribuie.
Iniţial, Linux a fost proiectat şi folosit de un grup restrâns de programatori entuziaşti. ÃŽncepând din acel moment, Linuxul a câştigat sprijinul marilor companii ca IBM, Sun Microszstem, Hewlett-Packard sau Novell, deoarece este ieftin, sigur şi fiabil.

      Istoric

ÃŽn 1983, Richard Stallman a fondat Proiectul GNU (GNU Project). Scopul acestuia a fost să dezvolte un sistem de operare gratuit, bazat complet pe platforma Unix. La începutul anilor ’90, GNU a produs şi a colectat majoritatea componentelor necesare pentru acest sistem –librării, compilatoare, editoare de text, shell-uri Unix, exceptând kernel-ul. ÃŽn 1990, GNU Project a început să-şi construiască propriul lui kernel, numit Hurd, bazat pe micro-kernelul Mach.
ÃŽntre timp, în 1991, Linus Torvalds, student la universitatea Finnish, a început să creeze un alt kernel, mai mult dintr-un hobby, folosind sistemul Minix, scris de Andrew Tanenbaum în scopuri educaţionale.
Iniţial, Torvalds dorea să-şi boteze creaţia „Freax” (free +mult folositul X în sistemele bazate pe Unix). Numele de „Linux” a fost inventat de Ari Lemmke, administratorul serverelor FTP din reţeaua universităţii Finnish; acesta a născocit numele Linux pentru directorul din care proiectul lui Torvalds era pentru prima oară disponibil download-ului.

La început, pentru a instala şi a configura  Linuxul, era nevoie de un computer in care rula sistemul Minix; versiunea iniţială cerea de asemenea să fie prezent încă un sistem de operare pentru a putea boota de pe un hard-disk. Această problemă a fost rezolvată o dată cu apariţia programelor independente de bootare gen LILO.
Linuxul a surclasat foarte rapid sistemul Minix în funcţionalitate; Torvalds, alături de programatorii Linux-kernel au adaptat munca lor la componentele GNU, pentru ca creea un sistem de operare complet si funcţionabil.
Astăzi, Linus Torvalds continuă direcţioneze dezvoltarea kernelului, în timp ce alte sub-sisteme ca de exemplu componentele GNU sunt creeate separat. Combinarea şi distribuirea acestor componente împreună cu aplicaţii software adiţionale sunt efectuate de companii terţe, sub forma de distribuţii Linux.

  Portabilitate

Kernelul din Linux a fost proiectat originar pentru computerele bazate pe platforma Intel 80386.  Initial nu a fost gândit pentru a fi portabil şi pe alte arhitecturi, însă în acest moment este unul dintre cele mai populare sisteme de operare, rulând pe o gamă largă de sisteme, de la iPAQ până la IBM z9.

          Licenţa

Linuxul şi majoritatea componentelor GNU se află sub licenţa „GNU General Public License”  (GPL).  Toate modificările aduse la codul sursă se află sub GPL.

       Nucleul Linux

Nucleul (kernelul) Linux este un nucleu monolitic cu capacităţi de încărcare de module. Cu toate acestea, spre deosebire de multe nuclee monolitice, driverii se pot încărca ca module la utilizare, şi se pot decărca după aceea, fără a necesita resetarea sistemului sau recompilarea nucleului. Nucleul include multitasking real şi complet, suport pentru memoria virtuală, distribuţia executabilelor la scriere, management avansat al memoriei, suport avansat pentru TCP/IP (inclusiv routare şi filtrare), până la 1 miliard de procese rulând simultan, sistem de sunet modularizat (OSS sau ALSA). Nucleul este scris integral în C, şi poate fi compilat folosind compilatorul GCC.
GNU/Linux
Sistemele GNU/Linux includ nucleul, bibliotecile de sitem, bibliotecile de dezvoltare, dar şi un număr (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare şi aplicaţii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicaţii "de birou" (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. ÃŽn general, modularizarea se păstrează, astfel că, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directă fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifică existenţa şi disponibilitatea altor programe pe sistem înainte de a instala noul program. Managerele de pachete moderne asigură descărcarea pachetelor lipsă şi instalarea lor "dintr-un click". Sistemele moderne linux au atât capacităţi multimedia avansate (3D accelerat hardware, sunet surround, suport pentru bluetooth etc.), cât şi suport pentru hardware mai vechi, fiind astfel adaptabile şi scalabile în funcţie de necesităţi.

Exemple de distribuţii Linux

Sistemul de operare Linux se găseşte în mai multe variante (distribuţii sau mai rar arome), în funcţie de producătorul lor şi de software-ul inclus în distribuţie. Unele pot fi orientate spre utilizatorul casnic, altele către servere sau către utilizatorii cu calculatoare mai vechi. Cele mai folosite distribuţii de Linux sunt:

Fedora Core- născut din proiectul RedHat, dar conţinând exclusiv software liber, şi disponibil gratuit de pe Internet.

SuSE Linux - o distribuţie orientată atât spre servere cât şi spre staţii de lucru şi desktopuri, faimoasă pentru uşurinţa în utilizare şi configurare. Produsă de compania germană Suse, parte a grupului Novell.

Mandriva Linux, fost Mandrake Linux, o altă distribuţie uşor de utilizat, orientată spre piaţa desktop, creeată de compania franceză Mandriva.

Debian GNU/Linux, una din distribuţiile cele mai vaste de pe Internet, conţinând un număr uriaş de pachete. Inventatorii managerului de pachete apt şi al pachetelor deb.

Gentoo Linux, o distribuţie orientată spre performanţe maxime şi spre optimizări "la sânge". Notorie pentru timpul foarte lung necesar instalării (majoritatea pachetelor se compilează şi optimizează pentru sistemul pe care se face instalarea - de aici viteza mare a sistemelor Gentoo instalate, nu se copiază ca în cazul celorlalte distribuţii) şi pentru instalarea dificilă dar şi pentru managerul de pachete şi de sistem foarte avansat (portage).

Slackware Linux, o distribuţie axată pe servere, una din cele cu istoria cea mai lungă, notorie pentru moto-ul "Păstrează-l simplu", ducând la lipsa multor unelte de configurare simplificată, dar şi la o viteză mare de lucru, posibilitate de a-l instala pe hardware mai vechi, şi la o simplitate în organizarea sistemului.

Knoppix, o distribuţie completă care rulează direct de pe CD, nu instalează absolut nimic pe hard disk, putând fi folosit atât pentru călătorii sau demonstraţii cât şi pentru diagnosticări de sistem, reparări, recuperări de date etc.

Slax, o altă distribuţie care rulează direct de pe CD, dar de data asta capabilă să încapă pe un flash drive de 256 MB.

Ubuntu, o distribuţie orientată spre utilizatorul obişnuit, foarte populară prin faptul că este foarte aerisită, uşor de utilizat şi configurat, dar în acelaşi timp puternică şi stabilă.

RedHat Linux - una din cele mai cunoscute distribuţii, acum orientată exclusiv spre piaţa serverelor şi spre mediul de afaceri. A dat naştere proiectului Fedora Core

Cele mai multe din distribuţiile de mai sus pot fi descărcate legal şi gratuit de pe siturile respective. Anumite distribuţii vând manuale, sau seturi complete CD + manuale + suport tehnic + documentaţie aferentă, iar altele trimit în mod gratuit CD-uri prin poştă doritorilor.

Ultima versiune a nucleului sistemului de operare GNU/Linux poate fi descărcată de pe situl oficial.





"epic .2006"


_______________________________________
:< 4 8 15 16 23 42 *execute*
TOATA LUMEA ESTE INVITATA PE NOUL FORUM!

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la