Hacking and more...
HaCkinG CulT
Lista Forumurilor Pe Tematici
Hacking and more... | Reguli | Inregistrare | Login

POZE HACKING AND MORE...

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
Hacking and more... / n00bs / Istoria sistemelor de operare -cateva cuvinte Moderat de Shocker
Autor
Mesaj Pagini: 1
epic
User

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1896
Ce este un Sistem de operare?

Un sistem de operare este un program special de calculator care interimează relaţiile dintre aplicaţiile software si o mare varietate de resurse hardware ce compun un calculator si utilizatorul sistemului.
Niveul de bază al oricărui sistem de operare este „kernel”-ul , acesta fiind prima parte software care este incărcată in memoria computerului atunci când acesta se porneşte sau se restartează.

Apoi kernel-ul permite accesul diverselor servicii ale plăcii de bază la toate celelalte sisteme si programe. Aceste servicii sunt reprezentate si de : managenentul memoriei, programarea diverselor operatii, accesul la celelalte componente hardware etc.

La fel ca kernel-ul, un sistem de operare cuprinde servicii astfel încât programele să afiseze si să opereze pe o intefaţa grafica folosită de către operator, precum şi programe utilitare folosite pentru diverse sarcini, de exemplu utilizarea fişierelor si configurarea sistemului de operare. De asemenea poate fi distribuit impreuna cu diferite aplicatii software ce nu sunt intr-o relaţie directă cu funcţiile de bază ale sistemului de operare, dar care sunt considerate avantajoase de către distribuitor.

Limita exactă dintre sistemul de operare si aplicaţiile software nu poate fi precizată, şi este ocazional un subiect de controversă. De exemplu, una dintre întrebarile esenţiale in cadrul procesului antitrust dintre Statele Unite ale Americii si Microsoft  a fost dacă programul de navigare pe internet „Internet Explorer” al firmei Microsoft  era o parte a sistemului de operare Windows sau era o aplicatie software separată.

La fel ca termenul „sistem de operare”, întrebarea legată de ce ar trebui să cuprindă , să formeze „kernel”-ul , este de asemenea un subiect de controversă, generând dezbateri legate de exemplu de problema fisierelor de sistem, dacă ar trebui sa fie incluse în kernel. Uneori se folosesc „microkernel”, „monolithic kernel” si altele , pe post de compromisuri.

Sistemele de operare sunt folosite pe majoritatea, dar in nici un caz pe toate sistemele computerizate. Cele mai simple computere, incluzând cele mai mici sisteme încastrate si multe dintre primele computere nu au avut sisteme de operare şi se bazau pe programator sa administreze resursele minime de hardware, probabil cu ajutorul „librăriilor” realizate special pentru aceea aplicaţie. Sistemele de operare pentru utilizare de masă sunt prezente pe majoritatea disopzitivelor moderne cunoscute drept computere, de la computerele personale la reţele, dar şi la computerele mobile ca telefoanele mobile si PDA-uri.

    Sistemele din „familia” Unix.

    „Familia” Unix este formată dintr-un grup foarte diversificat de sisteme de operare, ce cuprinde câteva sub-categorii inclusiv System V, BSD si Linux. Numele „Unix” este o marcă inregistrată a „The Open Group” care este folosit sub licenţa de către orice sistem de operare care este în conformitate cu definiţia elaborata de companie. De obicei numele este folosit în relaţie cu un mare numar de siteme de operare care seamană cu Unix-ul original.

Sistemele Unix funcţioneaza pe o mare varietate de modele arhitecturale.  Ele sunt folosite pe o scară larga ca sisteme server in afaceri, precum şi ca staţii de lucru in mediul academic. Variantele gratis de Unix, de exemplu BSD si Linux, sunt foarte populare. Ele incep sa cucereasca si piata programelor bazate pe afişarea pe desktop, mai ales cu versiuni uşor de folosit ca Ubuntu Linux.

Unele versiuni de Unix au fost realizate in parteneriat cu diverse firme si sunt realizate astfel încat sa nu functioneze decat pe hardware-ul firmei respective, de exemplu HP-UX  realizat cu HP şi AIX realizat cu IBM. Altele, de exemplu Solaris, functioneaza şi pe hardware-ul firmei dar şi pe  computerele X86. Mac OS X al companiei Apple , un microkernel varianta a BSD derivat din NeXTSTEP, Mach si FreeBSD, a înlocuit Mac OS, un produs mai vechi (non - Unix) al companiei Apple, în cursa de a deveni cel mai popular sistem Unix în proprietate.

ÃŽn cursul ultimilor ani, sistemele gratis Unix le-au inlocuit pe cele in proprietate in majoritatea cazurilor. De exemplu, modelarea stiintifica si animaţia computerizata erau realizate in trecut cu ajutorul IRIX al SGI. Acum ele sunt realizate pe platforme Linux sau Plan 9.

Echipa de la „Bell Labs” care a conceput şi dezvoltat Unix-ul, a conceput si Plan 9 si Inferno, sisteme ce implementau ceea ce Unix-ul doar a preconizat şi care au fost concepute pentru platformele de utilizare moderne. Ele aveau dotări grafice si de retea incluse, spre deosebire de cele bazate pe Unix la care au fost adăugate mai tarziu. Plan 9 nu a fost atât de popular deoarece la inceput nu era gratis. Insa de atunci a fost dat spre untilizare sub marca „Free Software” şi „Open Source Lucent Public License”, şi are o comunitate de creatori in continuă crestere. Inferno a fost vândut companiei „Vita Nuova” şi a fost dat spre utilizare sub licenţa GLP/MIT.

    Microsoft Windows

    „Familia” de sisteme de operare Microsoft Windows îşi are originea intr-o interfată grafica pentru vechiul sistem de operare MS-DOS pentru IBM PC. Versiunile moderne sunt bazate pe noul concept Windows NT a luat fiinţa in OS/2 şi a provenit din OpenVMS. Windows funcţioneaza pe Intel de 32-bit si 64-bit si pe computere AMD, cu toate ca versiuni mai vechi funcţionau de asemenea pe sisteme DEC Alpha, MIPS sim PowerPC (de asemenea se dorea realizarea unei versiuni ce sa poata funcţiona si pe SPARC).

ÃŽn anul 2004, Windows avea un monopol aproximativ, adica 90% din piaţa calculatoarelor cu interfaţă pe desktop, cu toate ca se crede că acest monoplo scade din cauza cresterii interesului în favoare sistemelor cu sursa deschisa. De asemenea este folosit pe servere „low-end” si „mid-range”, deoarece suporta aplicaţii ca servere de internet sau de baze de date. ÃŽn ultimii ani Microsoft a folosit importante resurse de marketing şi finaniciare pentru a demosnstra că Windows este capabil sa ruleze orice aplicaţie (vezi articolul despre TPC).
   
    Alte sisteme de operare.

    Sisteme de operare mainframe , de exemplu z/OS a IBM-ului , si sisteme încastrate ca VxWorks, eCos si PalmOS nu sunt de obicei in legatură cu Unix-ul şi  Windows-ul, cu excepţia Windows CE, Windows NT Embedded 4.0 si Windows XP Embedded care sunt in legarură cu Windows-ul si câteva versiuni BSD, QNX si Linux care au fost adaptate cerinţelor unui sistem incastrat. OpenVMS de la HP (în trecut DEC), este înca in dezvoltare activă.

Sisteme de operare mai vechi sunt încă folosite pe anumite pieţe, de exemplu versiunea Windows a OS/2 de la IBM; Mac OS , precursorul non-Unix a Mac OS X a companiei Apple; BeOS care este încă folosit pe scară largă in teatre pentru design de sunet; RISC OS care este conceput special pentru a fruncţiona pe arhitecturi ce folosesc procesor ARM; si AmigaOS, prima interfata grafica pentru useri (GUI) bazată pe un sistem de operare cu aptitudini multimedia foarte avansate.

Cercetările si dezvoltările de noi generaţii de sisteme de operare reprezintă un sub-domeniu foarte activ al ştiinţei computerelor. Microsoft Singularity este un proiect de cercetare pentru a concepe un sistem de operare cu o protecţie mai bună a memoriei.

           Evoluţia sistemelor de operare

Anii 1960

           ●1961
►CTSS
CTSS, ceea ce se traduce prin „Compatible Time-Sharing System”, a fost unul dintre primele sisteme de operare „time sharing”; a fost conceput la „MIT Computation Center”. CTSS a fost inaugurat in 1961, şi a fost utilizat la MIT până in 1973. In acest timp, s-a realizat o noua copie a CTSS la MIT Project MAC. Dar acest sistem nu s-a raspandit in afara acestor două locaţii. Sistemul CTSS a fost descris într-o lucrare prezentată la „Spring Joint Computer Conference” în anul 1962.

Cuvântul „Compatible” (tr. compatibil) din numele său se refera la compatibilitatea cu seria batch de procesare OS pentru 7094 şi Fortran Monitor System (FMS).

Cu toate că CTSS nu a fost un sistem de operare de o importanţă deosebită pe partea tehnică, el a demonstrat că sistemul „time-sharing” era viabil, si va fi folosit in noile aplicaţii pentru calculatoare. Succesorul său a fost „Multics” ce , la nivel intelectual, este părintele tuturor sistemelor moderne.

CTSS a avut unul dintre primele programe de formatare a textului şi una din primele implementări pentru trimiterea de date între useri „inter-user mail”.

Angajatul „MIT Computation Center”  Louis Pouzin a creat comanda RUNCOM pentru CTSS, comandă ce execută o listă de instrucţiuni conţinute într-un fişier; aceaste comandă fiind un stramoş direct al sistemului „schell script” oferit de Unix. RUNCOM oferea de asemenea posibilitatea substituirii parametrilor.

CTSS a folosit că suport un computer 7094 IBM modificat ce continea două banci word de memorie internă , fiecare de 32.76836 – bit , in loc de una. O banca era rezervată pentru programul de supravegea „time sharing”, iar cealaltă pentru restul programelor. De asemenea prezenta o componenta hardware special pentr managementul memoriei, un „comutator” temporizat si avea abilitatea de a stopa anumite instrucţiuni. Hardware-ul input-output era în mare măsura cel standard IBM. Inclusiv 6 canale de date ce erau conectate la :
•    imprimante, cititori de carduri putch si putches
•    IBM 729 tape drive , un disc de depozitare IBM 1301, mai târziu înlocuit cu un IBM 1302, cu o capacitate de 38 de milioane de cuvinte.
•    IBM 7320 drum memory cu 186k cuvinte ce puteau încarca o bancă de memorie de 32k într-o secunda (mai tarziu îmbunătăţit la ¼ secunde)
•    Două display-uri vector graphic de mare viteză
•    O unitate de control a tranzmisiei IBM 7750 ce putea suporta până la 112 terminale pentru teleprinter, inclusiv IBM 1050 Selectrics si Model 35 Teletypes. Unele terminale erau localizate la distanta si sistemul putea fi accesat folosindu-se reţelele publice Telex si TWX

CTSS era compatibil cu Fortran Monitor System, un sistem de operare batch mai vechi ce a funcţionat pe 7094 inainte de inventarea CTSS. FMS putea funcţiona în background pe 7094 la fel de eficient şi fără un OS.Functionând în background FMS avea acces la unele tape units si la memoria principală de 32k.
Multics, care a fost de asemenea conceput de Project MAC, a fost privit în anii 1960 ca un succesor a CTSS pentru a putea fi folosit în aplicaţii computerizate „multi-acces” .Multics însa a fost sistemul de operare care a dus la crearea

     Unix-ului în 1969.

ITS (Inocompatible Timesharing System) a fost un alt produs time-sharing  timpuriu si revoluţionar realizat la MIT de către unele persoane ce nu aporobau directia pe care mergea Multics; numele a fost un hack după CTSS, la fel cum Unix a fost un hack după Multics.

"epic.2006"


_______________________________________
:< 4 8 15 16 23 42 *execute*
TOATA LUMEA ESTE INVITATA PE NOUL FORUM!

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la