Dynamyc
Elite Member
Din: de peste tot
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 836
|
|
Hackereala sau flecareala?
Posted Martie 17th, 2004 by Mihai
Rubrica "Faliment" de azi are drept tinta "hecarii" romani. Punem ghilimelele de rigoare pentru simplul motiv ca in presa romaneasca nu se vorbeste decat despre niste, hm, cum sa le zicem... personaje dubioase (ca sa facem un eufemism) care din varii motive (noi suspectam ca tin de intelect redus) stau si vegheaza toata ziua traficul de pe mai multe siteuri care raporteaza diverse erori ale sistemelor de operare si apoi, exact precum un spargator de locuinte, incearca fiecare "speraclu" pe cate un site ales drept victima. Spuneti-ne si noua unde zac atat inteligenta cat si creativitatea, ca noi zau ca nu le prea vedem.
Ziaristii romani s-au mai desteptat de cand cu Internetul si mai nou tin lectii despre diversele categorii de "cowboy cibernetici" (sic) - astfel, un "hacker" e cel care are intentii bune, pe cand un "cracker" e preocupat doar de stersul informatiilor de pe un calculator "spart". Tineti minte de la batranu' si uitati-i pe fomisti: cine sparge calculatoare e "hacker", indiferent de intentie. "Crackerul" a fost si va fi mereu persoana care sparge aplicatii, jocuri etc. (da, cel care va da posibilitatea sa jucati Red Alert 2 fara CD-uri originale). Dar ca sa fiu sincer, departajarea aceasta ma irita profund, de parca este vreo diferenta intre cel care sparge 10 vitrine si fuge si cel care sparge o singura vitrina, dar are amabilitatea sa-i spuna proprietarului "Bre, vezi ca ai vitrina sparta". Vandalismul exista in sine, indiferent de intentie. Si datorita acestor vandali, Romania este destul de suspicios primita de comunitatea virtuala internationala. Cum arata hackerul roman? Este un pusti de vreo 15-17 ani, cu foarte mult timp la dispozitie. Stie sa butoneze un calculator, are acces la Internet si are senzatia ca este buricul pamantului pentru ca a citit 2-3 pagini de web "cum sa devii hacker". Asa ca isi face rost de un program gen SubSeven Server, program pe care orice ratat il poate lua de pe Net. Apoi il ataseaza la un email si asteapta sa vada cine musca momeala si deschide atasamentul. Pe aceasta cale, il rog sfios pe cel care ne bombardeaza sistematic cu mesaje gen Snow White, Ana Kournikova.jpg, I Love You si alte alea sa ne caute prin alte parti. Fratele meu, crede-ma pe cuvant, nu ca am fi noi butonari de profesie, dar nevoia ne invata. Avem antivirusi, avem si dracii de monitorizat traficul, sa nu dea nu stiu cine sa mai primim asa ceva pe adresa de la sictir.org ca te gasim. Pe cuvant.
Deci nu e nici o filozofie sa folosesti un program scris de altii ca sa "hecaresti" sistemele. Mi-as scoate palaria daca as vedea si eu, de exemplu, o documentatie scrisa de un astfel de hacker, in limba romana, si care sa nu fie traducere dupa manifestul hackerului sau mai stiu eu ce si care sa aduca o contributie originala in domeniu. Asa, mai ca imi vine sa ii numesc putzopalmisti, dar nu o fac. Un cowboy cibernetic calarind pe autostrada informationala
Daca mai tineti minte, primul caz notabil a fost cel al lui Calin "Metal" Mateias, prin 1996. Datorita in primul rand, primitivismului aplicatiilor destinate Internetului, omul a reusit sa distruga cateva zeci de servere din strainatate si sa reuseasca punerea Romaniei pe lista neagra a serverelor IRC (pentru chat in timp real) pentru doua saptamani. Omu' n-avea nimic sfant in el. De un grobianism cras, un limbaj suburban si apucaturi de mahala, a reusit sa enerveze in asa hal pe toata lumea, incat la un moment dat era cautat cu parii prin Bucuresti, pentru ca nu exista nici un fel de lege la acea vreme.Un excelent articol despre episodul Mateias puteti gasi aici. Si care a fost rezultatul? Presa vremii l-a considerat un geniu (vi-l imaginati pe individ studiind matematica la Princeton? Eu am probleme majore in acest sens), ba mai mult, niste cretini voiau chiar sa-l angajeze ca administrator de securitate pentru firmele lor de acces la Internet ("Veniti la noi, clienti potentiali! Il avem angajat pe cel care sparge toate calculatoarele! Informatiile dvs. sunt in deplina siguranta!". Personal, episodul mi se pare relevant pentru lipsa de etica a jurnalistilor - in loc sa se delimiteze de astfel de cazuri, le ridica piedestale. Mi-e si jena sa intreb: asa o fi stilul romanesc - sa ne uitam geniile autentice si sa slavim tepele, marlaniile, pe cei care "se descurca" si susele? Credeti ca stie vreun ziarist din Romania numele vreunui olimpic international roman - matematica, informatica etc. - (desi o simpla cautare pe la paginile colegiilor din Ivy League ar descoperi destule nume romanesti)?
Nu, noi suntem preocupati de amanti schiloditi in bucatarie la betie, de bebelusi strangulati si aruncati in WC-ul din curte, si de ce nu, de cei care sparg servere straine ("Le-a aratat el bancilor nemtesti, mama lor de nenorociti. De ce nu ne dadeau aia, ma, bani sa-i bem?".Si uite asa, incet-incet apar cartile de credit in Romania si ne putem sterge la fund cu ele, ca nu ne trimite aproape nimeni marfa comandata pe Internet in Romania; de cate ori intalnesc cate un american si ii spun ca sunt roman, urmeaza intrebarea "are you a hacker?" cu substratul "esti si tu hot?" (ca o paranteza, cine ar spune "da" merita un Darwin Award) si tot asa. Dar, divaghez. Starhack - Degeneratia urmatoare
Alt caz recent relatat in presa este cel al grupului Pentaguard. Dom'le am ajuns rau de tot daca acuma "hecarii" dau interviuri in ziare, la o bere, o susa, poate vin invitati si la Arca Marinei sa sparga si pe acolo ceva, cine stie ce se mai intampla. Ma uitai aici si vazui ca au la activ 54 de atacuri. Primul gand a fost "frate, cat timp liber trebuie sa aiba oamenii astia"! Al doilea a fost "iar nu mai comand 6 luni carti de la Amazon.com". Si m-am enervat groaznic. Si asta ar trebui sa faceti si dumneavostra. Si sa tineti minte ca de hackerii adevarati, romani sau de aiurea, n-o sa auzim noi niciodata. Ca de aia sunt adevarati.
_______________________________________
|
|