cyber007
Senior
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 109
|
|
(informatii si sugestii utile pentru incepatori si nu numai)
Dezvoltarea exploziva a retelelor de date in Europa occidentala si competitia acerba dintre furnizori a condus la scaderea dramatica a pretului conexiunilor internet in paralel cu cresterea benzii alocate utilizatorilor. In regiuni europene dezvoltate, o conexiune terestra de 1024 KB/s a ajuns sa coste in jur de 100 Euro/luna in vreme ce in Romania, tara cu salariu mediu de 150 Euro, o conexiune terestra de 512 KB/s poate ajunge la 1000 Euro/luna.
Este mai ieftin internet via satelit decit pe o linia terestra?
Internet via satelit nu este semnificativ mai ieftin comparativ cu preturile pe liniile terestre din Europa occidentala. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata pentru a asigura accesul zonelor izolate la internet de banda larga. Internet via satelit are insa un raport viteza/pret mult mai mare fata de orice varianta de internet pe linie terestra in Europa de Est, inclusiv Romania.
Solutii ieftine pentru internet via satelit
Exista mai multe tehnologii care permit furnizarea serviciului internet via satelit. Foarte variate ca performante si pret. Pretul echipamentului poate fi intre o suta si zeci de mii de Euro iar pretul conexiunii internet de la zeci la mii de Euro/luna. Solutiile existente pot fi impartite in doua mari categorii:
1. Internet 1-way in care se utilizeaza o conexiune internet terestra ieftina (poate fi foarte lenta) pentru transmiterea solicitarilor de fisiere (de exemplu cind dati click cu mouse-ul pe o hiperlegatura internet) si o conexiune satelitara pentru download la viteza foarte mare. Aceasta tehnologie expandeaza de fapt viteza unei conexiuni internet terestre lente de citeva zeci de ori, la un cost mult mai mic decit daca ati inchiria o conexiune terestra cu performante similare.
2. Internet 2-way, o solutie complet independenta de infrastructura terestra si furnizorii de servicii internet locali. Conectarea bi-directionala la internet se face exclusiv prin satelit. Din aceasta cauza, se poate utiliza internetul oriunde vedeti cerul pe directia satelitului (pe virf de munte sau mijlocul marii). Dezavantajul fata de 1-way este investitia semnificativa in echipamentul VSAT. Raportul performanta/cost al benzii satelitare (viteza conexiunii) este insa mai bun decit la 1-way si creste odata cu traficul lunar efectuat.
Scopul acestui document este de a furniza informatii preliminare privind cea mai ieftina solutie europeana pentru internet via satelit si care va sta la indemina.
Care servici internet 1-way?
Exista diverse platforme satelitare si multi furnizori de servicii 1-way in Europa. Care dintre ei sa il alegem?
De cele mai multe ori, furnizorii de internet via satelit practica reclame cu informatii trunchiate (caracteristici tehnice nespecificate clar si preturi ascunse). De regula, cu cit firma e mai neserioasa, reclama e mai agresiva si plina de promisiuni. Iata citeva sugestii utile cind comparati ofertele:
1. Viteza conexiunii. Majoritatea reclamelor suna cam asa: “256 sau 2000 Kb/s la download” sau, daca sunt mai corecti, “pina la x... Kb/s”. Acest lucru nu inseamna nimic. Exista angrosisti de banda satelitara. De regula se cumpara o banda standard de 2 Mb/s sau multiplii ai acesteia, care apoi se imparte la nenumarati utilizatori. Daca sunt doar 100 utilizatori pe 2 Mb/s, viteza medie va fi cam 0.02 Mb/s… Cititi cu atentie oferta daca undeva se specifica ceva legat de banda care v-o aloca. “Best effort” inseamna la gramada, toti pe banda alocata.
2. Verificati daca traficul e limitat sau nu. Daca e limitat, trebuie sa aveti banda garantata. Nu recomandam conexiunile cu trafic limitat si banda negarantata. Este cea mai proasta optiune. Alti furnizori de servicii utilizeaza o combinatie: cantitate de trafic cu banda garantata plus o cantitate de trafic (de regula de 10 ori mai mare) in regim best effort. Din pacate, multi furnizori vind abonamente cu trafic ca fiind nelimitat fara a fi asa in realitate.
3. Pretul e mai simplu de comparat. Si aici insa se practica preturi ascunse. De exemplu, taxa de activare sau re-activare. De asemenea, daca faceti plati externe, luati in considerare alte doua aspecte: Pretul afisat in Euro este suma care trebuie sa se regaseasca in contul sau dupa contractarea serviciului. Bancile va taxeaza si pe dumneavoastra si pe beneficiar. Deci, calculati cit costa abonamentul, incluzind toate comisioanele bancare. Un transfer prin swift bancar poate costa cam 20 Euro aici si 10 la beneficiar. Daca faceti plati electronice, e mai ieftin dar probabil nu vi se elibereaza factura externa pentru suma achitata. De fapt, facturile in sens de documente cu regim special si stampilarea oricarei hirtii reprezinta o reminiscenta comunista pastrata in Romania.
4. Furnizarea serviciilor prin satelit are o caracteristica aparte. Furnizorul dumneavoastra poate fi la sute de km distanta sau chiar in alta tara. Nu cumparati abonamente pe termen lung de la o firma necunoscuta inainte de a afla cite ceva despre ea, date clare de identificare, si mai ales daca nu vi se ofera acte doveditoare in privinta platii efectuate si a serviciului contractat. Dupa un timp puteti descoperi ca ati platit de pomana.
Mai multe despre Best Effoort
Intelegerea regimului Best Effort este importanta mai ales daca planuiti furnizarea internetului in retea, deci o cantitate mare de trafic / 1 abonament. Indiferent de tehnologia utilizata (terestra sau satelitara), de providerul conexiunii si de "ambalajul comercial" sub care va este vindut, el are o caracteristica comuna. Intrucit capacitatea unui ISP este limitata, se aplica sub diverse forme FAP (Fair Access Policy). In esenta asta inseamna ca nu este permis ca un utilizator sa abuzeze de banda disponibila in detrimentul altuia. FAP nu trebuie confundat cu limitarea cantitatii lunare de trafic, ceea ce se limiteaza fiind viteva traficului.
Modalitatea de alocare dinamica a benzii disponibile in retelele satelitare difera de la un operator la altul. De regula ea nu este explicata. Din experienta noastra, modalitatea cea mai raspindita de aplicare a FAP este urmatoarea: largimea benzii alocate unui utilizator este dependenta de traficul efectuat anterior intr-o perioada definita de timp. Dar, cu cit abonamentul lunar contractat este mai scump, cu atit este mai mare valoarea traficului la care se diminueaza intentionat banda alocata. Limitele FAP pot varia semnificativ de la un furnizor la altul. De la citeva sute de MB, la GB.
Conexiunea 1-way prin satelit este o solutie gindita pentru utilizatori individuali, adica pentru trafic relativ redus. 1-way prin satelit poate fi utilizat si de ISP locali dar din cauza FAP, arhitectura retelei trebuie sa fie distribuita. De exemplu, 5-10 utilizatori / conexiune 1-way.
Pentru ISP-isti cu trafic de zeci de GB/luna si care doresc o banda in domeniul sute de Kb/s, solutia economica este o conexiune satelitara DIRECWAY, mult mai ieftina decit banda garantata pentru trafic similar prin satelit 1-way si de fapt mai ieftina decit o conexiune terestra cu performante similare daca se ia in calcul o amortizare a echipamentului de 1-2 ani.
Puteti verifica daca sunteti pe o retea cu FAP foarte simplu. Daca sunteti in regim best effort, renuntati 12-24 ore la trafic si vedeti daca la reconectare banda alocata creste semnificativ fata de valoarea avuta inainte de deconectare. In plus ea trebuie sa scada semnificativ din nou, pe masura ce faceti trafic.
OPENSKYTM : o solutia decenta pentru internet si distractie acasa
OPENSKYTM este numele primei platforme satelitare comerciale europene destinata publicului larg. Este implementata pe mai multi sateliti EUTELSAT care acopera si Romania. Ea ofera in esenta trei servicii publice: conexiuni internet, diseminare de fisiere si receptia aplicatiilor multimedia (filme, muzica, stiri, posturi radio-tv).
Actualmente, OPENSKYTM ofera doua tipuri de conexiuni internet prin satelit:
1. Trafic lunar cu banda garantata in intervalul 200 - 400 – 2000 Kb/s pentru o cantitate contractata de MB downloadati, la care se adauga trafic lunar nelimitat in regim best effort (fara garantie de banda). Vezi caracteristicile conexiunii satelitare.
2. Trafic lunar cu banda garantata de 512 Kb/s pentru o cantitate contractata de download. In aceasta varianta nu exista trafic in regim best effort in schimb abonamentul e mai ieftin.
In ambele variante, pretul este dependent de cantitatea de trafic lunar cu banda garantata contractat iar abonamentele incep cam la 22 Euro/luna.
Restul serviciilor multimedia sunt gratuite si nu se contorizeaza traficul efectuat prin ele.
Ce echipamente imi trebuie?
Un PC rezonabil, o placa DVB, o parabola TV clasica si o conexiune internet terestra ieftina (inclusiv dial-up). Pentru detalii citeste aici.
O placa DVB cu parabola poate costa cam 150 de Euro si poate fi gasita prin unele magazine de calculatoare sau la cei care instaleaza parabole TV.
Marimea parabolei depinde de zona geografica si o afli aici.
Exista mai multe tipuri de placi dvb compatibile cu serviciul OPENSKYTM . Poti gasi citeva dintre ele impreuna cu date suplimentare despre setarile sistemului de receptie si sistemele de operare suportate la aceasta adresa: documente tehnice si drivere. Atentie, daca doresti sa instalezi serviciile OPENSKY sub Linux. Nu orice placa dvb este compatibila si, in general, instalarea serviciilor OPENSKYTM este mult mai dificila decit sub Windows.
Daca intentionezi sa utilizezi OPENSKYTM in retea, exista doua posibilitati:
1. La cheie. Sa cumperi un router satelitar care iti ofera o serie de facilitati pentru administrarea unei retele legata la satelit: partajarea benzii per utilizator, utilizare proxy, contorizare individuala, etc. Dezavantaj major: costa cam 1500 Euro.
2. Daca vrei doar sa legi citeva PC-uri la internet, diverse programe freeware si un administrator de retea te pot ajuta sa te descurci pe cont propriu.
Cum procedez mai departe?
Dupa ce ai achizitionat echipamentul, pasul urmator este sa-l instalezi.
Pentru serviciul OPENSKYTM este necesar sa orientezi parabola pe satelitul W3 si sa faci anumite setari ale placii dvb si ale navigatorului internet. Vezi setari.
Cel mai simplu test pentru a vedea daca esti pe satelitul W3 este sa prinzi un post TV transmis de acest satelit (gasesti aici posturi transmise de W3: canale TV). Receptionarea unor posturi TV nu are legatura cu activarea serviciului internet prin satelit.
Daca ai ajuns in faza in care vezi un post TV de pe W3 pe PC-ul tau, poti face pasul final.
Contractarea serviciului OPENSKYTM
Contractarea serviciului satelitar presupune urmatorii pasi:
1. Completezi formularul registrationtxt_ro.doc si il trimiti prin e-mail la
2. Completezi formularul opensky_comanda.doc si il transmiti prin fax la +40-264-595040
3. Vei fi contactat prin e-mail de cineva din echipa tehnica care iti va transmite datele pentru efectuarea platii (in Lei).
4. Dupa efectuarea platii, transmite la acelasi fax o copie cu ordinul de plata stampilat de banca.
5. Vei primi un e-mail cu datele de accesare a OPENSKYTM . Asta e tot.
Mecanismul de contractare se va automatiza pe masura ce legislatia romaneasca privind decontarea platilor electronice va evolua.
La prima accesare a serviciului satelitar, ti se vor oferi spre download diverse programe, functie de ceea ce ai instalat pe calculatorul tau. Daca esti nou in lumea OPENSKYTM , si utilizezi WINDOWS, iti recomandam calduros programul OPENSKY Client. El iti va automatiza procedura de accesare la satelit, va face update automat cind se schimba anumite setari si in plus iti permite accesul la multe servicii gratuite. Daca ai probleme cu setarile la accesarea serviciului OPENSKYTM , nu strica sa arunci o privire si in sectiunea FAQ.
Pentru mai multe detalii privind internetul 1-way si 2-way via satelit, vizitati
Este un articol cam vechi dar merita citit
|
|